top of page

Poseta štampariji politike

Nakon uzbudljivih poseta digitalnim medijskim kućama, uputili smo se ka našoj sledećoj destinaciji - štampariji naših starih, već tradicionalnih, novina ,,Politika". Kada smo kročili u štampariju, oduševile su nas velike, uspavane mašine, koje su se uzdizale i čekale da budu pokrenute. Bilo nam je

jako žao što nismo uspeli da vidimo sam proces štampanja novina, ali smo čuli dosta zanimljivih informacija o tome šta je potrebno da bi se slike i tekst ocrtali na papir i kako te zveri od štampača funkcionišu. Videli smo i pokretne trake za gotove novine koje su izgledale kao pipci ogromne hobotnice.

Pomno smo slušali o tajnama štamparskog zanata a zatim smo se spustili u ogromnu prostoriju punu ogromnih rolni papira za štampanje ,,Politike" i zamišljali kako se kotrljamo na njima, bilo bi to prilično zabavno, zar ne? Šalu na stranu, iz štamparije smo izašli sa osmehom i nekom vrstom ponosa jer malo ko ima priliku da vidi i sazna kako uopšte nastaju pisani mediji. Usledio je rastanak sa ekipom iz Smederevske Palanke i povratak u Novi Sad...Nadamo se da ćemo imati još ovakvih prilika i zahvaljujemo se organizatorima projekta ,,Ako imaš šta da kažeš - reci" što su nam omogućili ovo iskustvo.


Nazad

bottom of page